Smulpaj med rabarber
Receptet gäller ca 4-6 bitar (beroende på hur stora de är)
Ingredienser:
- 125 g smör
- 1,5 dl havregryn
- 1,5 dl vetemjöl
- 1/2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
- Ev. 2-3 msk ljus sirap (för smakens skull)
Fyllning:
- 500 g rabarber (ca 4-5 stjälkar, eller hälften jordgubbar och hallon)
- 1/2 dl strösocker
- 1 msk potatismjöl
- Ev. Rivet skal av citron (för smakens skull)
Steg 1:
Sätt ugnen på 225 grader (200 grader varmluft). Skala sedan det yttersta lagret på rabarbern och hacka den i mindre bitar. Fördela sedan rabarberbitarna jämt i en pajform på ca 26 cm i diameter. Blanda sedan strösocker och potatismjöl (ev. rivet skal av citron) tillsammans med rabarberbitrarna.
- 500 g rabarber (ca 4-5 stjälkar, eller hälften jordgubbar och hallon)
- 1/2 dl strösocker
- 1 msk potatismjöl
- Ev. Rivet skal av citron (för smakens skull)
Steg 2:
Blanda därefter havregryn, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och salt (ev. ljus sirap) i en bunke jämt. Skär sedan smöret i mindre bitar (för att det ska vara lättare att arbeta), blanda ner det i bunken och arbeta ihop till en smulig deg.
- 125 g smör
- 1,5 dl havregryn
- 1,5 dl vetemjöl
- 1/2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
- Ev. 2-3 msk ljus sirap (för smakens skull)
Steg 3:
Fördela sedan smuldegen över rabarberfyllningen till ett jämt lager. Grädda smulpajen i mitten av ugnen i ca 16-20 minuter (till den har fått en fin färg.
- Varm ugn på 225 grader (200 grader varmluft)
Ljuvlig smulpaj med rabarber
Den här ljuvliga smulpajen med rabarber passar perfekt till midsommarfirandet i år eller varför inte som efterrätt. Smulpajen passar perfekt att äta tillsammans med glass eller vaniljsås lika som vaniljkräm. Smulpajen blir även väldigt bra med en gnytta ljus sirap i för att förstärka smaken men är självklart inget måste.
Vill du ladda ner receptet?