HÄR BEFINNER SIG några av RECEPTEN
Banankaka
Smör 75 g
mjölk ½ dl
2 ägg
strösocker 2 dl
2 mogna bananer ( extra gott med lite bruna)
malen kanel 1 tsk
vetemjöl 3 dl
bakpulver 1 tsk
bikarbonat ½ tsk
Så här gör du:
Först sätter du ugnen på 175 grader. Smörj sedan och bröa en avlång form. Smält smöret och häll i mjölken. Vispa sedan ägg och socker pösigt som betyder att man blandar mjukt. Skala och mosa bananerna väldigt noga. Rör ner banan, kanel och mjölet blandat med bakpulver och bikarbonat i äggblandningen. Tillsätt snabbt i mjölkblandningen och häll ner smeten i formen. Grädda den i nedre delen av ugnen. Ha den i ugnen i 55-60 min. Kolla kakan redan efter 55 och ha den i ugnen om den inte har fått tillräcklig färg.
Näringsvärden, per skiva.
energi: 140 kcal
protein: 2 g
kolhydrater: 23 g
fett: 5 g
Saffranskaka
Smör 200 g (eller margarin)
ströbröd 0,25 dl (till formen)
saffran 0,5 g (1 frp)
2 ägg
strösocker 3 dl
bakpulver 2 tsk
mjölk 1,5 dl
vetemjöl 4 dl
garnering: florsocker
Så här gör du:
Först sätter du ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter. Stöt saffranet, gärna tillsammans med ca 1 tsk socker, i en mortel. Det gör att saffranet blir mer finfördelat och saffransmaken kommer fram bättre, men har man om man inte har en mortel tillgänglig så kan man hoppa över det steget. Vispa ägg och socker så det blir vitt och poröst, med elvisp. Vispa ner saffran, bakpulver och mjölk. Tillsätt vetemjölet och det smälta smöret och rör snabbt ihop till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 min kolla hur kakan ser ut någon minut innan. Låt kakan stå några minuter i formen innan du stjälper upp den på ett fat efter du har tagit ut den ur ugnen. Sikta över florsocker vid servering.
Swedish gingerbread cookies
Smör 175 g (rumsvarmt)
ljus sirap 1½ dl
brunt farinsocker 2½ dl
malen kryddnejlika 1 tsk
malen ingefära 1 tsk
malen kanel 2 tsk
malen pomerans 2 tsk
vispgrädde 1½ dl
vetemjöl 10 dl
bikarbonat 2 tsk
Glasyr:
florsocker 2½ dl
vatten 1 ½ msk
Så här gör du:
Blanda smör,sirap,socker och kryddor i en bunke eller köksmaskin. Rör ner grädden i kryddblandningen. Tillsätt mjölet blandat med bikarbonat och arbeta samman till en deg. Låt vila i kyl ca ett dygn. Ta fram degen 1 timme innan utbakning. Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut degen tunt på mjölad arbetsbänk och ta ut kakor med mått. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen ca 5 min. Passa noga så att de inte bränns. Låt kakorna svalna på plåten och lägg sedan över dem på galler.
Glasyr:
1. Blanda florsocker med vatten och rör ihop till en jämn smet. En mer hållbar glasyr får du genom att blanda florsocker med äggvita.
2. Rör ihop 2 dl florsocker med ½ äggvita och några droppar ättikssprit. Fyll en spritpåse med glasyren och klipp ett litet hål i yttersta spetsen och spritsa på pepparkakorna.
Näringsvärden, per st
energi: 55 kcal
protein: 1 g
kolhydrater: 8 g
fett: 2 g