Äppelkaka

Receptet gäller ca 10-12 bitar (beroende på hur stora bitar man gör). 

Ingredienser: 

  • 100 g smör (smält, fungerar även med flytande)
  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl
  • 3/4 dl ljus sirap

Fyllning: 

  • 2-3 äpplen (medelstora)
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk stötta kardemummakärnor (eller malen kardemumma)
  • 2 tsk kanel

Steg 1:

Börja med att sätta ugnen på 175 grader (160 grader varmluft). Smält sedan smöret i en kastrull och låt det svalna något. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och fluffigt i en bunke. Sikta ner vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Vänd ihop till en jämn smet. Tillsätt sedan det smälta smöret och ljus sirap. Blanda försiktigt till en jämn och följsam smet.  

  • 100 g smör (smält, fungerar även med flytande)
  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl
  • 3/4 dl ljus sirap (kan uteslutas)

Steg 2:

Fodra en springform (ca 24 cm i diameter) med bakplåtspapper. Häll ner smeten i formen. Kärna därefter ur äpplena och dela de i klyftor. Blanda äppelklyftorna med strösocker, stötta kardemummakärnor och kanel. Fördela jämt i smeten. 

  • 2-3 äpplen (medelstora)
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk stötta kardemummakärnor (eller malen kardemumma)
  • 2 tsk kanel

Steg 3: 

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20-30 minuter, tills kakan har fått en fin färg (håll koll på kakan omgående). 

  • Varm ugn på 175 grader (160 grader varmluft)

Fantastiskt god äppelkaka!

Nu är det början på hösten och vad passar inte bättre då än en supergod äppelkaka gjorda på svenska äpplen. Den här äppelkakan är otroligt enkel att göra samt går väldigt snabbt att baka! Den här äppelkakan passar perfekt att servera tillsammans med vaniljvisp eller vaniljsås för att förhöja smakerna. 

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång